Bitcoin manipuláció? Az meg mi?

Nemrég egy barátom, aki hobbi közgazdász, azt mondta, hogy a Bitcoin könnyen manipulálható, és hogy nem tanácsolja, hogy kriptovalutákba fektessünk. Hogyan lehet manipulálni a Bitcoint? Igaz az, amit mondott? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, először is fel kell tennünk a kérdést – mi határozza meg egy eszköz értékét? Mitől ér annyit a Bitcoin, amennyit az árfolyama mutat?

Ha klasszikus eszközökről van szó, pontosan meghatározhatók az azokat befolyásoló tényezők. Az eszköz árfolyamát általában nem egy konkrét dolog, hanem néhány összefüggés határozza meg. A részvények értéke tehát az azokat értékesítő vállalat értékét tükrözi, a vállalat felemelkedésének és bukásának előrejelzése pedig bonyolultabb ennél. A devizaárfolyamokat a széles értelemben vett gazdaság befolyásolja. Az ezüst árát – főként az kínálata az iparban. És így tovább.

Az eszközöknek van egy nagyon speciális csoportja, amelyek értékét elsősorban vagy kizárólag a befektetési piaci kereslet és kínálat alapján határozzák meg. A kriptovaluták az ilyen eszközök egyik példája. Ráadásul a Bitcoin a kereslet és a kínálat egyensúlytalansága miatt hajlamos az ilyen ingadozásokra, ezért hajlamos pénzügyi buborékok kialakulására.

Elméletileg ez azt jelenti, hogy a Bitcoin mint eszköz sokkal hajlamosabb a manipulációra, mint más eszközök. Ilyen manipulációs kísérletek már történtek, és olyan alanyok követték el ezeket, amelyek a kriptovalutákból való haszonszerzésben érdekeltek, függetlenül annak menetétől, így leginkább a kriptopiacokon.

Például 2017-ben – tehát a Bitcoin-láz közepén – a Bitfinex piac mesterséges árfolyam-emeléssel kovácsolt érdeklődést a kriptovaluta iránt. Erre a következtetésre jutottak a Texasi Egyetem szakértői, de egyelőre nincs bizonyíték, és nem emeltek vádat sem. Ennek ellenére közel 70 oldalas jelentésük megbízható forrásnak számít, és még ha nem is utal közvetlenül a múltban történt ilyen akciókra, nyitva hagyja e módszer jövőbeli alkalmazásának kérdését.

De vajon a Bitcoin-manipuláció mindig negatív-e a kereskedő számára? Nem feltétlenül. A spekulációs buborék létrehozása tágabb összefüggésben nemkívánatos jelenség a gazdaság és a befektetési dinamika szempontjából, de lehetővé teszi boldog kereskedők számára, hogy jövedelmező tranzakciókat valósítsanak meg. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mind a manipulációk, mind a buborékok nagyon kiszámíthatatlanok, és a Bitcoinba való befektetés a „magas kockázatú befektetések” közé tartozik.

A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy a mostani nem a legjobb pillanat a Bitcoinba való befektetésre. Ez a spekulációs buboréknak is „köszönhető” – miután 2017-ben már kipukkadt egy, nem túl hihető, hogy az árfolyam annyira emelkedne, hogy egy ilyen kockázatot kompenzáljon. Két év elteltével a Bitcoin még mindig mélyen korrekcióban van – még most is vannak, akik megpróbálják manipulálni és keresletet támasztani, de a piac némileg ellenállóvá vált velük szemben, és a manipulációk kevés hatást fejtenek ki – ha egyáltalán kifejtenek.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *