Litecoin … egy egyedi kriptovaluta

Valószínűleg már egy ideje hallotta a Litecoin nevet. De miről is van szó? Hogyan jött létre ez a valuta, és mi különbözteti meg más kriptográfiai valutáktól?

Az alkotó a MIT-ből – a kriptovaluta létrehozása

A Litecoint 2011-ben hozta létre a Google programozója és korábbi alkalmazottja, Charlie Lee, és gyakran az internet ezüstjeként emlegetik – ellentétben a Bitcoinnal, amelyet gyakran aranyként emlegetnek. Ez az összehasonlítás abból ered, hogy a Litecoin a Bitcoin kódbázisának egy nagy részét használja, de eközben egy különálló lánc, amely egyre népszerűbbé válik – bár a piaci tőkésítettség tekintetében elmarad elődjétől, a Bitcointól.

Miért van ez így? A Litecoin számos előnnyel rendelkezik a Bitcoinnal szemben, többek között gyorsabb tranzakciókkal, a blokkolási idő mindössze két és fél perc. Úgy vélik továbbá, hogy a Litecoin konszenzus protokollja, az úgynevezett script igazságosabb és biztonságosabb, mint a Bitcoin bányászok által használt „proof-of-work” protokoll. A script protokoll egyik fő jellemzője, hogy sok memóriát igényel. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb a Litecoin poolokban történő bányászata, mivel a feladatokat nem lehet aszinkron módon betölteni, ami sokkal nehezebbé teszi a hackerek számára a hálózat megtámadását. A Litecoin tehát nemcsak gyorsabb, mint a Bitcoin, hanem biztonságosabb is.

Régi és új technológia

A Litecoint, amelyet gyakran az „internet pénzeként” emlegetnek, egy nagyon konkrét küldetéssel tervezték: hogy egy olyan peer-to-peer online fizetőeszköz legyen, amely azonnali, közel nulla költségű, világméretű fizetéseket tesz lehetővé. Azért is hozták létre, hogy támogassa a Bitcoin célját, azáltal, hogy kijavítja annak néhány legsúlyosabb hibáját. Ez az előremutató és egyedi megközelítés segített a Litecoinnak bekerülni a fősodorba – de nem azonnal.

A Litecoin létezésének legelején a hálózata még tele volt hibákkal, ami hatalmas akadálynak bizonyult a fejlődés útján, és aláásta a Litecoin közösség bizalmát. Minden megváltozott azonban 2013 novemberében, amikor megjelent a Litecoin 0.8.5.1-es verziója. Ez a javítás kijavította az összes ismert problémát, és megnyitotta az utat e kriptovaluta népszerűségének növekedése előtt. Így az LTC digitális értéke 2013-ra – mindössze két évvel a hivatalos bevezetése után – elérte az egymilliárd dolláros piaci tőkésítettséget.

A Litecoin a Bitcoin árnyékában élt. Ennek ellenére továbbra is az iparág meghatározó szereplője maradt, és 2013-ban jelentős ugrást tett. Népszerűségének növekedése több tényezőnek is köszönhető volt. Először is, a bányászatot egy egyszerű számítógépen is el lehetett végezni anélkül, hogy drága bányászplatformokat kellett volna használni. Másodszor, más kriptográfiai valutákhoz képest több érmét állítottak elő. Harmadszor, az emberek szerették a Litecoin-csapat rugalmasságát, akik testre szabták a kódot, és gyakran kísérleteztek a szükséges fejlesztések érdekében. A rendszeres frissítések azt is biztosították, hogy a teljes Litecoin szoftver zökkenőmentesen működjön.

Egy különleges valuta és egy különleges pénztárca?

Tegyük fel, hogy egy jövőorientált kriptovalutába – a Litecoinba – szeretne befektetni. Milyen pénztárcát válasszon erre a célra? Több millió ember használ kriptovaluta-tárcát, de van egy jelentős félreértés azzal kapcsolatban, hogy ezek hogyan működnek. A hagyományos zsebtárcákkal ellentétben a digitális tárcák nem tárolják a valutát. Valójában a valutákat nem tárolják egyetlen helyen sem, és nem is léteznek fizikai formában. Mindössze a blokklánc-rendszerben tárolt tranzakciós rekordok léteznek.

A kriptovaluta-tárcák olyan programok, amelyek nyilvános és privát kulcsokat tárolnak, valamint interfészt biztosítanak a különböző blokkláncokhoz, hogy a felhasználók nyomon követhessék pénzügyi egyenlegüket, pénzt küldhessenek, és egyéb műveleteket hajthassanak végre. Amikor valaki Bitcoint vagy más digitális valutát küld Önnek, alapvetően az érmék tulajdonjogát jelöli ki, a tárca címét beírva. Ahhoz, hogy ezeket az érméket ki lehessen adni és a pénzeszközöket fel lehessen oldani, a tárcában tartott privát kulcsnak meg kell egyeznie azzal a nyilvános címmel, amelyhez a valutát hozzárendelték. Ha a nyilvános és a privát kulcsok kompatibilisek, akkor a címzett digitális tárcájában lévő egyenleg nő, a küldő tárcájában lévő egyenleg pedig ennek megfelelően csökken. Valódi érmék tényleges cseréjére nem kerül sor. A tranzakciót csak a blokkláncon való rögzítése és a kriptovaluta-tárcában lévő egyenleg változása jelzi.

Többféle tárca létezik, amelyek különböző módokat kínálnak a digitális valuta tárolására és elérésére. A tárcák három külön kategóriába sorolhatók – szoftver, hardver és papír. A szoftveres pénztárcák lehetnek helyhez kötöttek, mobilak vagy online-ok.

Pénztárca, mint számítógépes szoftver – a pénztárcák letöltése és telepítése asztali számítógépre vagy laptopra történik. Csak arról az egy számítógépről érhetőek el, amelyre letöltötték őket. Az asztali számítógépes pénztárcák kínálják az egyik legmagasabb szintű biztonságot, de ha a számítógépet feltörik vagy vírussal fertőzik meg, fennáll a veszélye, hogy az összes pénzeszközét elveszíti.

Az online pénztárcák a felhőben működnek, és bárhonnan, bármilyen számítógépes eszközről elérhetőek. Bár a hozzáférés kényelmesebb, az online tárcák online tárolják a privát kulcsokat, és egy harmadik fél irányítása alatt állnak, így sérülékenyebbek a hackerekkel és a lopással szemben. A mobileszközökön a pénztárcák a mobiltelefonon lévő alkalmazáson futnak, és azért hasznosak, mert bárhol használhatja őket, beleértve a kiskereskedelmi üzleteket is. A mobiltárcák jellemzően sokkal kisebbek és egyszerűbbek, mint az asztali számítógépes tárcák, mivel a mobiltelefonon rendelkezésre álló hely korlátozott.

A hardver-tárcák abban különböznek a szoftver-tárcáktól, hogy a felhasználó privát kulcsait egy hardvereszközön, például egy USB-s pendrive-on tárolják. Bár a hardver-tárcák online tranzakciókat tartalmaznak, azokat offline tárolják, ami nagyobb biztonságot garantál. A hardver-tárcák több webes felülettel is kompatibilisek lehetnek, és különböző valutákat támogathatnak; ez csak attól függ, hogy Ön melyiket választja. Ráadásul a tranzakciót is könnyű végrehajtani. Mindössze annyit kell tennie, hogy csatlakoztatja az eszközt bármely internet-hozzáféréssel rendelkező számítógéphez vagy eszközhöz, beírja a PIN-kódját, elküldi a valutát és megerősíti. A hardver-tárcák lehetővé teszik a tranzakció egyszerű végrehajtását, miközben a pénzét offline és a veszélyektől távol tartja.

A papírtárcák viszont könnyen kezelhetők, és nagyon magas szintű biztonságot nyújtanak. Bár a papírtárca fogalma utalhat egyszerűen a nyilvános és a privát kulcsok fizikai másolatára vagy kinyomtatott változatára, utalhat olyan szoftverre is, amelyet egy kulcspár biztonságos generálására használnak, amelyet aztán kinyomtatnak. A papírtárca használata viszonylag egyszerű. A Litecoin vagy más valuta átutalása a papírtárcába úgy történik, hogy egy szoftveres tárcából a papírtárcán feltüntetett nyilvános címre utalnak át pénzt. És fordítva – ha kriptovalutát szeretne kivenni vagy elkölteni, akkor csak annyit kell tennie, hogy a papírtárcából átutalja a pénzt a szoftvertárcába. Ez a folyamat történhet manuálisan, a privát kulcsok megadásával, vagy a papírtárcán található QR-kód beolvasásával.

Minden pénztárca védett, de különböző mértékben. A biztonság szintje a használt pénztárca típusától (asztali számítógép, mobiltelefon, online, papír, hardver) és a szolgáltatótól függ. Egy webszerver belsőleg kockázatosabb környezet, mint az offline. Az online pénztárcák kitehetik a felhasználókat a pénztárca-platform potenciális sebezhetőségének, amelyet a hackerek felhasználhatnak a pénzeszközök ellopására. Az offline pénztárcákat ugyanakkor nem lehet feltörni, mert egyszerűen nem kapcsolódnak az online hálózathoz, és nem támaszkodnak harmadik felek által alkalmazott biztonsági intézkedésekre.

Bár az online pénztárcák bizonyultak a legérzékenyebbeknek és legsebezhetőbbeknek a hackertámadásokkal szemben, bármilyen pénztárca használatakor óvatosnak kell lennie. Nem számít, hogy milyen pénztárcát használ a Litecoinok tárolására, a privát kulcsok elvesztése a pénz elvesztését jelenti. Hasonlóképpen, ha a tárcádat feltörik, vagy ha egy csalónak küld pénzt, nincs mód az elveszett valuta visszaszerzésére, vagy a tranzakció visszavonására.

Hogyan védekezhet a pénztárcája elleni támadás ellen? Létrehozhat egy biztonsági másolatot a pénztárcájáról. Online, a számítógépén vagy a mobiltelefonján, csak kis mennyiségű készpénzt érdemes tartani mindennapi használatra, a pénzeszközök túlnyomó többségét magas biztonságú környezetben tartva. Az offline biztonsági mentési lehetőségek, például a papír vagy az USB, megvédik Önt a számítógép összeomlásától, és lehetővé teszik, hogy elveszett vagy ellopott pénztárcáját visszaszerezze. Ezekkel ellentétben az offline pénztárca nem tudja megvédeni Önt a hackerek ellen. Ha úgy dönt, hogy online pénztárcát használ, annak használatához olyan kockázatok kapcsolódnak, amelyek ellen nem mindig tud védekezni.

A Litecoin a piaci tőkésítettség tekintetében jelenleg a 7. helyen áll a világ legnagyobb kriptovalutái között. Az árak stabilizálódtak és kissé emelkedtek, köszönhetően a rendkívül hűséges közösségnek, amely megvédi a Litecoin hírnevét. A Coinbase-nél töltött rövid szünet után az alkotó, Charlie Lee is visszatér a projekten végzett munkához – ami egy elég jó ok arra, hogy a közeljövőben fontolóra vegyük a befektetést ebbe a valutába.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *