A Holland Bank és a kriptovaluták – szabályozva lesznek?

A holland központi bank 2019. szeptember 3-án jelentette be, hogy az idén júliusban bevezetett pénzmosás elleni ötödik európai irányelvvel összhangban meg kell kezdeniük a kriptovaluta-cégek (köztük a kriptovaluta-tárca szolgáltatók) szabályozását.

Mit jelent a plusz ellenőrzés?

A fiat-kripto váltásokat kínáló vállalatoknak regisztrálniuk kell majd magukat a De Nederlandsche Banknál (DNB). A határidő 2020. január 10, de minél korábban, annál jobb, mivel a formalitások is időigényesek. Miért ez a fajta kötelezettségvállalás? A DNB szerint: „A kriptovaluták sebezhetőek a pénzügyi bűncselekményekkel szemben, ezért fontos, hogy már most kialakítsuk az integritás felügyeletét”.

A kriptovalutákkal kereskedő cégek nyilvántartásba vétele mellett a DNB „értékelni” fogja igazgatósági tagjaikat és részvényeseiket, akiknek bizonyítaniuk kell, hogy üzleti módszereik elég jók ahhoz, hogy megakadályozzák a pénzmosást és a terroristák támogatását.

A DNB sajtóközleménye szerint, „miután egy céget bejegyeztek, és értékeltük az igazgatósági tagokat és más döntéshozókat, figyelemmel kísérjük, hogy az megfelel-e a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására vonatkozó szabályoknak. Azok a cégek, amelyek nem regisztrálnak, a továbbiakban nem nyújthatnak kriptovaluta-váltási szolgáltatásokat és pénztárcákat.”

Mi az oka a De Nederlandsche Bank közbelépésének?

A múlt hónapban a New York Times arról tájékoztatott, hogy a Hamász terrorszervezet pénzszerzés céljából egyre inkább a kriptovalutákra támaszkodik.

A közép-nyugati kutatóintézetek ráadásul arra figyelmeztették a médiát, hogy az ilyen típusú csoportok a Telegram alkalmazást használják üzenetek küldésére és kriptovaluták szerzésére. A kutatók attól is tartanak, hogy a közelgő érme-eladás csak ront a helyzeten.

„Nem” az anonimitásra

A kriptovaluták bűnszervezetek általi széles körű használata csak idő kérdése volt, akárcsak a szabályozásuk. A szakértők szerint a szabályozatlan kriptovalutáknak nincs létjogosultságuk a jelenlegi politikai és gazdasági környezetben.

Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy jelenleg a kriptovaluták egy újabb olyan eszköz, amellyel a piacon csak a személyazonosság igazolása után lehet kereskedni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *