India belép a kriptovaluták világába

Nemrégiben a nyugati médiát sokkolta a hír a kriptovaluták tervezett indiai betiltásáról. A parlamentbe érkezett egy törvénytervezet, amelynek célja a kriptovaluták kereskedelmének megszüntetése volt az egész országban, beleértve a Bitcoin birtoklásáért járó, akár tíz évnyi börtönbüntetést is. Cserébe egy új, teljesen indiai kriptovaluta kifejlesztését javasolták, „Digitális Rúpia” munkanéven. Végül azonban mindkét törvényjavaslatot – a kereskedési tilalmat és a „Digitális Rúpiát” – csendben elutasították. A 2019-2020-as évekre tervezett kormányzati költségvetésben, amelyet Diai Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter terjesztett elő, nem volt szó a kriptovaluták szabályozásáról. Ezt általában jó jelnek tekintették.

Miért tartott India a kriptovalutáktól?

Az indiai kormány már régóta foglalkozik a kriptovaluta-tranzakciókon keresztül történő pénzmosás kérdésével. Több mint száz bűnszervezet használta ezt a módszert Indiában. Ráadásul mivel a kriptovalutákat nem szabályozzák központi bankok, nehéz nyomon követni az áramlásukat.

A kriptovalutákkal szembeni ellenérzések mögött a széles körű alternatív fizetési eszköz bevezetésétől való félelem rejtőzik, amely szabályozatlan, és így kiszámíthatatlan lenne, ami még nagyobb pénzmosási problémához vezethet. Mindez a szürke zóna bővüléséhez és az ország költségvetésének kimerüléséhez vezethet.

A tiltás alternatívája? A szabályozás.

A legutóbbi G20-csúcstalálkozón India végre megerősítette, hogy elkezdett dolgozni a kriptovaluták szabályozásán, és végre elengedte a tulajdonlás kriminalizálásának gondolatát. A kriptovaluták státuszának szabályozására irányuló munkálatok állítólag már 2018 eleje óta folynak, egy Subhash Chandra Garg pénzügyminiszter által vezetett tárcaközi bizottság felügyelete alatt, de nehéz megmondani, hogy mikor kerül bemutatásra egy konkrét tervezet.

Mire számíthatunk az új szabályozástól? Biztosan nem a Bitcoin fizetési módként való bebetonozását – Arun Jaitley volt pénzügyminiszter, aki nagy szerepet játszott ebben a tervezetben, augusztus 24-én bekövetkezett haláláig ellenezte azt.

Az új pénzügyminiszter, Nirmala Sitharaman augusztusban mutatta be a tervezet első változatát, amelyet „futurisztikusnak és innovatívnak” nevezett. Valójában inkább konzervatív, többek között a magánszemélyek korlátozott hozzáférését tartalmazza.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *