Kriptopénz-mosás… biztonságos?

A kriptovalutákat a hagyományos valutákhoz képest nagyfokú biztonságuk miatt dicsérték. A népszerű kriptovaluták használata azonban határozottan nem a legprivátabb vagy leganonimebb módja a tranzakciók lebonyolításának. Egyes altcoinok biztosíthatnak bizonyos fokú diszkréciót, de a fősodorbeli érmék általában nem.

Teljes anonimitás?

Egyes altcoinok megalkotói erőfeszítéseket tettek a nagyobb anonimitás és diszkréció érdekében.

Ezeket az altcoinokat, az úgynevezett „privacy coin”-okat általában a Darknettel és az illegális tranzakciókkal hozzák összefüggésbe, de számos törvényes okból is használják őket. Ahogy a biztonsági érmék egyre népszerűbbé válnak, számos könnyen elérhető lehetőség áll rendelkezésünkre. A Monero, a zcash, a dash és a xeonbit négy népszerű altcoin, amelyek a Bitcoinhoz képest nagyobb anonimitást kínálnak.

A Bitcoint dicsérték, hogy a fiat tranzakciókhoz képest nagyobb biztonságot nyújt. Amikor biztonságról beszélünk, általában a pénz ellopásának vagy másolásának nehézségére gondolunk. A nagyobb biztonsági szint a blokklánc technológia jellemzőinek köszönhető.

A láncban minden blokk tartalmaz egy linket az előzőhöz, ami nagyon megnehezíti a blokkok megváltoztatását. Így a lánchoz hozzáadott minden egyes blokkal a korábbi tranzakció egyre biztonságosabbá válik. Még a lánchoz hozzáadandó legújabb blokkot is nehéz lenne manipulálni. Néhány altcoin javított a biztonsági intézkedéseken, de ebből a szempontból a Bitcoin még mindig nagyon szilárd megoldásnak számít.

A rendszerben elrejtett eszközök…

Ugyanakkor a Bitcoin sem annyira privát vagy anonim. Minden tranzakciót, beleértve a feladó és a címzett tárcacímét, az összeget, a dátumot és az időpontot egy nyilvános főkönyvben tárolják. Álnév használata is elképzelhető, mivel a listán nem szerepel vezetéknév, de a legtöbb pénztárca címét viszonylag könnyű lenne lenyomozni olyan nyomok segítségével, mint az IP-cím vagy a tranzakciós előzmények.

Bár a Bitcoin-tranzakciókat anonimabbá lehet tenni, ez nagy erőfeszítéseket igényel. A Bitcoin esetében leginkább az érmék keveréséről van szó, amit néha kriptopénz-mosásnak neveznek. Az érmék keverése azt jelenti, hogy különböző tranzakciókat hajtunk végre, hogy elfedjük a küldő és a fogadó közötti kapcsolatot. Ha megfelelően csinálják, a keverés szinte teljesen megakadályozhatja, hogy a tranzakciót nyomon lehessen követni.

A helyzet az, hogy az érmék keverése sok lépést igényel, beleértve sok új tárca létrehozását is, új e-mail címekkel. Ez a folyamat nagyon kényelmetlen és időigényes lehet, különösen, ha rendszeresen kell elvégezni. Az állandó anonimitás érdekében kényelmesebb egy olyan kriptovalutát használni, amely további bonyodalmak nélkül biztosít lehetőséget anonim tranzakciók elvégzésére.

Ki akarja átvenni az ellenőrzést?

A hagyományos valutáknak azért van értékük, mert a kormányok azt mondják. De ez az ígéret egyre több ember számára nem különösebben vonzó. A hagyományos valutákat a kormányok ellenőrzik. Központi bankokat használnak arra, hogy pénzt bocsássanak ki vagy semmisítsenek meg, az úgynevezett monetáris politikát gazdasági tőkeáttételként használva. Azt is ők döntik el, hogy milyen módon lehet a hagyományos valutát átutalni, ami lehetővé teszi a valutaáramlás nyomon követését és annak megszabását, hogy ki profitálhat ebből az áramlásból, megadóztatva őket és nyomon követve a bűncselekményeket. Ez az egész ellenőrzés összeomlik, amikor a nem kormányzati szervek elkezdik létrehozni saját valutáikat.

A valutaellenőrzés minden gazdasági ágazatot befolyásol, különösen az ország adópolitikáját, az üzleti életet és a bűnözés elleni küzdelmet. A kriptovalutát használó embereknek azonban nincs szükségük a meglévő bankrendszerre. A valutát a kibertérben hozzák létre. Ha a Bitcoin vagy bármely más kriptovaluta széles körben elfogadottá válik, az egész bankrendszer szükségtelenné válhat.

Kriptovaluta-keverők

A kriptovaluták keverését már említettük ebben a cikkben. A piacon működik néhány keverő, amelyek célja a lehető legnagyobb jutalom biztosítása. A mixer algoritmusa általában egyszerű – a felhasználó elküldi kriptopénzét a mixer címére, amely minden felhasználó számára egyedileg van regisztrálva. Ezután az érméket összekeverik más emberek tranzakcióival, vagy szétosztják a mixerhez tartozó több száz pénztárca között. A folyamat befejezése után a „tiszta” érmék visszakerülnek az eredetileg létrehozott memóriába – vagy vissza a feladóhoz, vagy egy új tulajdonoshoz.

Az érmék sok pénztárca között történő felosztása lehetetlenné teszi a kapcsolat megállapítását egy feladó és egy címzett között. A felhasználó a bemeneti adatokat címletekkel is feloszthatja, hogy elfedje a valós összeget. A mixerek tulajdonosai 0,5-3%-os tranzakciós díjat számítanak fel szolgáltatásaikért. Ne feledje azonban, hogy ha érméit egy másik személy pénztárcájába küldi, nem biztos, hogy visszakapja azokat.

A keverő használata nem sokban különbözik egy csereplatform használatától. Meg kell adnia egy címet, ahová a kevert Bitcoinokat küldeni szeretné, ki kell fizetnie a szolgáltatási díjat, és megnyomni a „tovább” gombot. Ezután átirányítják egy oldalra a mixer címével, ahová el kell küldenie a valutáját.

A cím 24 óráig érvényes. Ezután a tranzakció nem kerül feldolgozásra.

Biztonságos?

A keverők fő előnye, hogy biztonságot és védelmet nyújthatnak a kriptovaluta-tranzakciók számára. Ha folyamatosan nagy mennyiségű kriptovalutát használ napi szinten, akkor ajánlott az anonimitás növelése érdekében egy keverőt használni.

A keverők használatának talán legnagyobb hátránya, hogy bűnözők és a pénzmosással foglalkozó személyek is könnyen el tudják rejteni tranzakcióikat a rendőrség szeme elől. Az érmekeverők különösen népszerűek azok körében, akik sok kriptovalutát birtokolnak. Ez azért van, mert ezek az emberek kénytelenek keresni a módját, hogy elrejtsék a vagyonukat a nyilvánosság elől. A blokklánc használatával könnyen kikövetkeztethető, hogy kinek van sok Bitcoinja, ha az elvégzett tranzakciók nagyok. Ez veszélyt jelent, mivel a hackerek ezeket az információkat felhasználhatják arra, hogy megtámadják a tárca tulajdonosát, és ellopják az érméit. Az érmekeverők használata segít a felhasználóknak elkerülni az ilyen helyzeteket.

A keverők esetében a lopás veszélye is problémát jelent. A szolgáltatáshoz való hozzáféréshez a felhasználónak el kell küldenie a digitális valutáját a szolgáltatónak. Ez egy kockázatos helyzet, mivel nincs mód panasz benyújtására, ha a szolgáltató az elvárt módon nem küldi vissza az összekevert érméket. Végül a szolgáltatási díjak is aggodalomra adnak okot. Ezek a tranzakció százalékos arányában vannak megadva, ami csillagászati összegeke jelenthet, ha a jutalék elég nagy.

A kriptovaluta-ipart mindig is ellentmondások gyötörték. A jó része az, hogy a technológiát folyamatosan a felhasználók igényeihez igazítják. A nagybefektetők általában egyetértenek abban, hogy a keverőeszközök remekül biztosítják a nagyobb diszkréciót, és védik a kriptovalutákkal foglalkozók érdekeit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *