Kriptopiac – hogyan mozogjunk rajta?

Mi az a kriptopiac és miben különbözik a tőzsdétől? Miért kerülik a hagyományos piacok a kriptovalutákkal dolgozást? Hogyan vásároljuk és tároljuk az első virtuális pénzünket? Íme, egy teljes útmutató a kriptopiac alapjairól.

Kriptopiac… mi is ez valójában?

A Kriptopiac egy olyan platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptovalutát vagy digitális pénzt váltsanak át más eszközökre, például fiat valutákra vagy más digitális valutákra. A kriptopiac általában a vételi és eladási spreadeket használja tranzakciós díjként, vagy egyszerűen a platform használatáért felszámított díjakat.

A digitális valutaváltás lehet helyhez kötött vállalkozás, vagy létezhet kizárólag online. A helyhez kötött piac hagyományos pénzt cserél digitális valutára. Az internetes piacok viszont csak digitális pénzeket cserélnek.

A kriptopiacokat gyakran az Egyesült Államokon vagy Európán kívül jegyzik be, hogy elkerüljék a szabályozást és az adózást. Azonban nyugati fiat pénznemekben kereskednek, és több különböző banknál vannak számláik, hogy megkönnyítsék a különböző pénznemekben történő fizetést. A legtöbb kriptopiac a kriptovalutákért cserébe elfogad hitelkártyás fizetéseket, banki átutalásokat vagy más fizetési formákat is.

Ezek a piacok a kriptovalutákat általában a felhasználók személyes kripto-tárcáiba küldik. Egyeseknél lehetőség van arra is, hogy a digitális valutákat névtelen, előre fizetett kártyákká alakítsák át, amelyekkel bármelyik bankautomatából fel lehet venni pénzt, míg más kriptovalutákat más fizikai eszközökkel, például arannyal támogatnak.

Mit nézzünk meg a kriptopiac kiválasztásakor?

Tegyük fel, hogy egy cikk meggyőzte Önt a kriptovaluta magas hozamáról. Mire kell odafigyelnie, mielőtt elkezd befektetni?

A tőzsde hírneve – a legjobb módja annak, hogy egy tőzsdéről véleményeket találjon, ha megnézi az egyéni felhasználók és a szakmai oldalak értékeléseit. Kérdéseket is feltehet olyan fórumokon, mint a Reddit vagy a Wykop.

Díjak – a legtöbb piacnak a weboldalán feltüntet valamilyen információt a díjakról. Mielőtt csatlakozna egyhez, győződjön meg róla, hogy mindent megértett a letéti, tranzakciós és kifizetési díjakkal kapcsolatban. A díjak a tőzsdétől függően drasztikusan eltérhetnek.

Fizetési módok – milyen fizetési módok állnak rendelkezésre ezen a piacon? Hitel-, bankkártya? Átutalás? PayPal? Működik ez a tőzsde az ön helyi kártyájával? Ha a lehetőségek korlátozottak, akkor ennek a tőzsdének a használata trükkös lehet. Ne feledje, hogy a hitelkártyával történő kriptovaluta-vásárlás mindig személyazonosság-ellenőrzést igényel, és felárral jár, mivel nagyobb a csalás kockázata és magasabbak a tranzakciós díjak. A banki átutalás használata viszont több időt vehet igénybe, mivel azt a bankoknak fel kell dolgozniuk.

Ellenőrzési követelmények – a legtöbb Bitcoin-tranzakciós platformon a vásárláshoz vagy eladáshoz valamilyen személyazonosság-ellenőrzésre van szükség. Egyes tőzsdék lehetővé teszik az anonimitás megőrzését. Bár az ellenőrzés akár néhány napig is eltarthat, és feleslegesnek tűnhet, megvédi a piacot a csalóktól és a pénzmosástól.

Földrajzi korlátozások – a felhasználók számára elérhető funkciók egy része csak bizonyos országokban használható. Győződjön meg róla, hogy a tőzsde, amelyhez csatlakozni kíván, teljes körű hozzáférést biztosít az Ön országában.

Árfolyam – a különböző tőzsdék különböző árfolyamokat használnak. A 10%-os vagy annál nagyobb eltérések sem szokatlanok.

Kriptovaluták vásárlása, tárolása és eladása (és mindez hogyan működik)

Kezdjük a Bitcoin vásárlásával – később más valutákra is átválthatjuk. Kétféle tranzakció létezik: fiatból kriptóba vagy kriptóból fiatba. Mindkettőt közvetlenül a tőzsdén lehet elvégezni.

Először is, nyitnia kell egy számlát a piaci platformon. Ezután igazolja személyazonosságát – erre a pénzmosás elleni törvények miatt van szükség. Töltse fel a számláját az Ön által használt pénznemmel, de ne feledje, hogy ellenőriznie kell, hogy lehetséges-e a kereskedés közvetlenül ebben a pénznemben.

Nincs meghatározott szabály arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes kriptovalutákat vásárolni. Általában nem jó ötlet akkor vásárolni, amikor a valuta a spekulációs buborék csúcsán van, és amikor a piac le van törve. A legjobb időpont az lehet, amikor az árfolyam alacsony, de stabil.

Rendben, tehát megvette az érméit, de hol tárolja őket? Nos, először is, távol a piactól!

Nincs valódi ok arra, hogy a kriptovalutáját a tőzsdén tárolja. A kriptovaluta-piacokon már régóta történtek betörések és csődök, a legismertebb eset a feltört Mt. Gox tőzsde, amely dollármilliókat szívott ki a felhasználóitól.

De ha nem a tőzsdén, akkor hol tárolja a kriptovalutáját? Valószínűleg egy online vagy egy mobil pénztárcára (azaz bármilyen pénztárcára, amely olyan eszközön létezik, amely valaha is csatlakozik az internethez) kell gondolnia, mint „forró” típusú kripto-tárcára. Az ilyen típusú pénztárcára tett pénz könnyen hozzáférhető, ezért érdemes ilyet használni, hogy az interneten vagy offline világban felhasználandó pénz egy részét ebben tárolja.

Bár a forró pénztárcák használata a tranzakciókhoz nagyon egyszerű, van egy nagy hátránya – könnyen feltörhetők. A közelmúltbeli zsarolóprogram-támadások és a nagy piacok korábbi kudarcai elég figyelmeztetést kell jelentsenek az új felhasználók számára.

Bár nem érdemes sok pénzt tenni a forró pénztárcába, mégis fontos, hogy biztonsági mentéseket készítsen a pénztárcájáról, így elkerülheti, hogy egy hiba miatt pénzt veszítsen. A privát kulcsa használatával nem lehet gond a pénztárca visszaállítása korábbi állapotába.

Ha a kriptovalutáját egy olyan eszközre helyezi, amely teljesen offline állapotban van, azt hideg pénztárcának nevezzük. Ez a legjobb megoldás azok számára, akik abszolút biztonságos módot keresnek e-pénzük tárolására. A hideg tárcák a legmegfelelőbbek a hosszú távú befektetők számára is, akiknek kriptovalutájukhoz hónapokig vagy akár évekig sem kell hozzáférniük.

A hideg pénztárcák nem védettek minden egyes fenyegetéstől, de ha követi az utasításokat és megteszi a megfelelő óvintézkedéseket, ezek jelentősen minimalizálhatók. Tekintettel arra, hogy a kriptovaluták milyen népszerűvé váltak az elmúlt években, nem meglepő, hogy a közönséges tolvajok figyelmét is felkeltették. Éppen ezért a hideg pénztárca egy sokkal biztonságosabb megoldás.

És most már tudja, mi a különbség a tőzsdék és a kriptopénz-piacok között, és miért nem fog túl hamar sor kerülni a kettő összeolvadására. Azt is tudja, hogyan válassza ki a legjobb kriptopiacot, valamint a kriptovaluta érmék beszerzésének és tárolásának alapjait. Itt az ideje, hogy elvégezze a saját kutatását – ahogy már mondtuk, a piacon való befektetés igényel némi tudást, és ez gyorsan elkedvetleníti az olyan embereket, akik túl lazán közelítenek hozzá.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *