A Ripple kriptovaluta… a Bitcoin bátyja

Ha alaposan megfigyeljük a virtuális érmék történetét, rájövünk, hogy a Bitcoinnál régebbi kriptovaluta is működik a piacon. Bár általánosan elfogadott, hogy a kriptovaluta ötlete a Bitcoin megjelenésével együtt született meg, van egy másik e-pénz, amely nagy szerepet játszott ebben. A Ripple-ről beszélünk – a Bitcoin idősebb testvéréről és legnagyobb ellenségéről.

Régebbi, mint a Bitcoin – a Ripple születése

A Ripple (XRP) megalkotójának Ryan Fuggert tartják. Amióta csak létrejött ez a kriptovaluta, nagy érdeklődés övezte. A Ripple egyre népszerűbbé vált és egyre nagyobb erőre tett szert, míg meg nem rengette a kriptovaluták piacát. Növekedése 2004-ben kezdődött, ami a RipplePay megalapításához kapcsolódott. A rendszert a következő években tökéletesítették, míg végül 2011-ben úgy alakították ki, hogy gyorsabb és energiahatékonyabb legyen a Bitcoinnál. Nem sokkal ezután még több változtatást vezettek be, lehetővé téve a néhány másodpercen belüli pénzátutalást. 2012-től kezdve a Ripple Company egyre inkább a banki szektornak szóló kínálata bővítésére összpontosított.

A Ripple rendszere kvázi decentralizált tranzakciós hálózatként működik, amely a blokklánc technológián alapul. A fizetési protokoll nagyon hasonló és kompatibilis a papírpénzekkel, az árupiaccal és más kriptovalutákkal. A felhasználóknak lehetőségük van valós idejű pénzátutalásra, ami kétségtelenül előnye ennek az e-valutának. A Ripple rendszeren keresztül tranzakciók lebonyolítása más kriptovaluták vagy befektetési eszközök használatával is lehetséges. Ez az, ami megkülönbözteti a Ripple-t minden mástól. Ez az átutalási rendszer az xRapid és xVia protokollok használatával lehetséges. Az xRapid rendszer egy olyan számviteli hálózat, amely azonnali átutalásokat végez. Az xVia rendszer viszont egy banki terminál, amely lehetővé teszi a Ripple hálózathoz való csatlakozást. Ezen e-érme modern rendszere nagy érdeklődést vonz, különösen a világ bankjai, a legnagyobb országok kormányai és a nemzetközi vállalatok részéről. A Ripple-t a pénzeszköz-átutalás nagyszerű formájának tartják, amely ugyanakkor előremutató (és viszonylag biztonságos) befektetés is.

A Ripple népszerűsége – egy rendszertől az e-érméig

A Ripple jelenleg a kriptopiacon elérhető egyik legnépszerűbb kriptovaluta. A világ minden tájáról fektetnek bele nemzeti és magánbefektetők. Fejlesztését folyamatosan felügyelik olyan országok szakemberei, mint az Egyesült Államok, Szingapúr és Ausztrália. A Ripple nagyon erős és stabil pozícióval rendelkezik a kriptopiacon. Érdemes lenne tehát megkérdezni, hogy pontosan mi áll e kriptovaluta sikere mögött. A Ripple fejlődésének nagyon fontos része volt az autonóm elszámolási egység rendszerének bevezetése. Ez a blokklánc technológián alapult, amely a pénzátutalásokat hivatott felgyorsítani. Ezen túlmenően ezt az e-pénzt hatékonyabbnak és energiahatékonyabbnak szánták, mint a Bitcoint, ami jelentősen befolyásolta volna a piaci pozícióját. 2012-ben kezdtek el dolgozni a Ripple Transaction Protocol (RTXP) nevű szoftveren, amelyből aztán az XRP kriptovaluta, majd a Ripple Labs lett. Ezek a munkák hamar felkeltették olyan cégek figyelmét, mint a Google kockázati tőkebefektető vagy a német Fidor bank. A Ripple Labs egyre erősebbé vált, mígnem az általunk ismert Ripple-é fejlődött. Jelenleg az egyik legjobban kidolgozott, blokklánc technológián alapuló kriptovalutának számít. Ez az e-érme rendelkezik a legnagyobb skálázhatósággal, és képes másodpercenként több mint 1,5 ezer tranzakciót végrehajtani. Ugyanakkor akár 50 ezer tranzakciót is képes fogadni – ez igazán lenyűgöző eredmény!

A Ripple csapata folyamatosan dolgozik kriptovalutájuk fejlesztésén, ami erősíti pozíciójukat a piacon. A világ minden tájáról érkező befektetők jövedelmező befektetésnek tekintik, így nagy figyelmet vonz a kriptopiacon. Úgy tűnik, hogy a Ripple egyre feljebb kapaszkodik a ranglétrán, és esélye van arra, hogy utolérje a Bitcoint. A Ripple Network (XRPUSD) 2017-ben még számos világcéghez kötődött, és lenyűgöző magasságokba emelkedett. Sajnos alig egy évvel később az árfolyamjegyzései zuhanni kezdtek, és 0,2448-nál elérte a Ripple történetének legalacsonyabb pontját, ami összeomláshoz vezetett.

Klasszikus ötlet – modern technológia

A Ripple a pénzeszközök azonnali átutalásának továbbfejlesztett szolgáltatását kínálja, és lehetővé teszi a tranzakciós költségek csökkentését. Az e rendszeren keresztül történő fizetések titkosítva vannak. Emellett igazodnak is a bank jelenlegi struktúrájához. A Ripple nagy figyelmet fordít a rendszerük négy pillérére. Ezek a következők: elosztás (a bankok képessége a közvetítő nélküli kommunikációra), biztonság (privát tranzakciók), skála (magas szintű feldolgozás) és kompatibilitás (számos hálózathoz való csatlakozás). A Ripple-t egyre inkább a bankszektor használja. Hogy miért? Mint már említettük, ez leginkább a tranzakciók gyorsaságának, de az alacsony átutalási költségeknek és a felhasználók biztonságának is köszönhető. A Ripple olyan struktúrát használ, amely a blokklánchoz hasonlóan dolgozza fel a fizetéseket. Ennek érdekében könyveket használ minden tranzakció regisztrálásához, legyen az bármilyen nagy vagy kicsi. Ráadásul a Bitcoinnal ellentétben, amely az úgynevezett „bányászatra” támaszkodik, az iteratív konszenzus folyamatát használja.

Vitathatatlan előnyei ellenére a Ripple nem olyan népszerű és csalhatatlan, mint riválisa, a Bitcoin. Történetét és dinamikus fejlődését követve azonban érdemes rajta tartani a szemünket, és naprakésznek lenni a csapat által végrehajtott változásokkal kapcsolatban. A Ripple e-érme hihetetlen fizetési megoldásokat kínál, és töretlen érdeklődésre tart számot, ami a Bitcoin legnagyobb riválisává teszi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *